Geschreven door Madeleine Grandiek

donderdag 29 januari 2017

 

Op zaterdag 17 januari trok de Jeugdraad van XI van Zandhazendurp er op uit om in de Groote Wielen de Zandhazendurper te bezorgen. Dat is een krant die maar één keer per jaar verschijnt in Rosmalen, ter ere van het carnaval. Dit jaar is de krant extra fleurig en kleurig, omdat het 44-jarig bestaan van het georganiseerd carnaval in Rosmalen gevierd wordt. De krant staat bijna geheel in het teken van dat jubileum en is daarom extra leuk om door te bladeren.

De krant wordt door verschillende verenigingen bezorgd, die collecteren tijdens het bezorgen. Zaterdagochtend was de beurt aan de leden van de Jeugdraad van XI. Het was de eerste keer na de jeugdraadverkiezing, waar Robbin van Hassel tot prins werd verkozen, dat de groep samen op pad ging.

Het was dus een beetje onwennig, die cape om over je winterjas en ook nog een tas met kranten om je nek! Op de fiets gingen ze met z’n allen naar de toegewezen straten. Twee aan twee werden de kranten bezorgd en gecollecteerd. Gelukkig gaven de meeste mensen een bijdrage, maar niet iedereen viert carnaval. Sommige mensen deden de deur direct weer dicht, dat was niet zo aardig. Sommige mensen kwamen in badjas aan de deur, die sliepen uit! Waar niemand thuis was werd de krant wel bezorgd.

Toen iedereen klaar was werden de kinderen uitgenodigd bij het enige meisje in de jeugdraad, Michelle, thuis. Haar moeder had lekkere worstenbroodjes, heerlijk! Daar werd druk gekletst over wat ze allemaal gezien hadden onderweg. Een meneer kreeg de voordeur niet open want hij was de huissleutel kwijt. Sommige mensen riepen gelijk “Alaaf!” toen de deur open ging en sommige mensen vroegen wanneer het carnaval was. Ook wilden sommige mensen weten wat ze met het geld gingen doen.

De opbrengst van de collecte wordt gedeeld: de ene helft is voor de productiekosten van de krant, die gratis uitgedeeld wordt, en de andere helft komt ten goede aan de Jeugdraad. Daar worden activiteiten van georganiseerd en de veren van de prins van betaald. Dus als u hem tegenkomt met carnaval, heeft u misschien wel een bijdrage aan zijn mooie pak geleverd!

Zandhazendurper bezorgd door Jeugdraad van XL