Geschreven door Madeleine Grandiek

donderdag 22 januari 2017

 

Dit jaar wordt twee keer carnaval gevierd in Rosmalen. Natuurlijk de vier dagen vanaf 21 februari, de dagen waarop heel Brabant en Limburg carnaval vieren. Maar Rosmalen viert ook al drie weken daarvoor uitgebreid carnaval.

In het weekend van vrijdag 30 januari, zaterdag 31 januari en zondag 1 februari staat het centrum van Rosmalen namelijk volledig in het teken van het 44-jarig jubileum van het georganiseerd carnaval in Zandhazendurp. De Stichting Vrienden van het Rosmalens Carnaval heeft dan vele activiteiten georganiseerd voor een breed publiek. Vrijdagavond is ingeruimd voor alle vrijwilligers en iedereen die betrokken is bij deze stichting. Hen wordt een spetterend feest aangeboden in De Kentering, de Residentie van Prins Antoine dun Urste. Maar er is nog veel meer te doen! Zo kunt u op zaterdag de hele dag genieten van alles wat u aangeboden wordt in het dorp. Het enige dat u moet doen is met goede zin ’s morgens de deur achter u dicht trekken. U wordt vanaf 10.00 uur ontvangen met een ontbijtje in het centrum, vanaf 13.00 uur wordt er volop muziek gemaakt en vanaf 19.30 uur bent u welkom op het jubileumfeest in De Kentering.

Carnavals-ontbijt voor winkelend publiek
Iedereen weet dat je nooit met een lege maag boodschappen moet gaan doen. Omdat je honger hebt, koop je te veel lekkere dingen die dan weer niet goed voor je zijn. Een lekker worstenbroodje bij de bakker bijvoorbeeld, terwijl je daar eigenlijk helemaal niet moest zijn. Maar zaterdag 31 januari is het toch aan te raden om zonder ontbeten te hebben naar het centrum van Rosmalen te komen. Daar zult u namelijk door de Stichting Vrienden van het Rosmalens Carnaval getrakteerd worden op worstenbroodjes, belegde broodjes en koffie! De heren van de Raad van XI, voorgegaan door Prins Antoine dun Urste en Adjudant Rob, de kinderen van de Jeugdraad van XI met Prins Robbin dun Urste en Adjudant Sjoerd en de kinderen van Jeugdhofkapel de Zandhazen zullen tussen het winkelend publiek lopen om u het gemiste ontbijtje aan te bieden. Heerlijk toch! Vanaf 10.00 uur zult u al deze onvermoeibare vrijwilligers rond zien lopen. U kunt er ook voor naar de tent op de Driesprong komen, waar u warm welkom geheten zult worden.

Veertiende editie Zandhazendweilfestival
Op zaterdagmiddag gaat vervolgens de veertiende editie van het Zandhazendweilfestival van start. Ook die middag weer zullen vele muziekclubs op verschillende podia in het dorp gezellige (carnavals)muziek maken. In verband met het jubileumweekend is het nu een bijzondere editie. Zes Rosmalense muziekclubs kleden allemaal een podium aan. Ieder podium heeft een eigen thema gekregen, dat te maken heeft met de jubileumdata van het carnaval. In café D’n Beer staat het jaar 1965 centraal, het eerste jaar van het georganiseerd carnaval in Zandhazendurp. Team Plezier kleedt dat podium aan. In café De Bierelier zorgen De Likkebaerden voor de sfeer van het jaar 1976, het eerste jubileum. Het café in De Kentering wordt door De Kepkes aangekleed in de stijl van 1987, het 22-jarig jubileum. Het jaar 1998, 33-jarig jubileum, zal te zien zijn in café September, aangekleed door A2. Nog Eentje Dan neemt het thema voor haar rekening en beeldt dat uit op het open podium op de hoek van de Schoolstraat en de Dorpsstraat. Bende Gek tenslotte zal zorgdragen voor het thema toekomstmuziek in de tent op de Driesprong. Op al deze podia zult u vanaf 13.00 uur kunnen luisteren naar de verschillende clubkes. Ze komen van heinde en ver. Natuurlijk uit Zandhazendurp, maar ook uit Oeteldonk, Dordrecht, Oss, Uden en Haarsteeg. Aan de clubs is gevraagd in hun kleding of muziek ook aandacht aan de thema’s te besteden. Hieraan is nog een prijs verbonden, met een echte jury. De clubkes trekken door het dorp en spelen steeds op een ander podium. Om 17.00 uur wordt het Zandhazendweilfestival afgesloten met boerenkool met worst voor alle muzikanten. De boerenkool met worst is dan ook al geserveerd aan de bezoekers van de speciale editie van Trug nor Vruger, dat op zaterdagmiddag in de Blauwe Zaal van De Kentering gehouden is. Maar dan is het feest nog niet afgelopen! Het gaat vloeiend over in het avondprogramma in De Kentering. Dan zal de prijsuitreiking plaatsvinden en zal bekend gemaakt worden welke club tijdens het Zandhazendweilfestival op de meest ludieke manier aan de thema´s uiting heeft gegeven.

Feestavond in De Kentering
Om 19.30 gaat in De Kentering een knalfeest van start. En niet één, nee, twee carnavalsfeesten worden er gevierd. In de theaterzaal organiseert De Stichting Vrienden van het Rosmalens Carnaval een spetterende avond die geopend wordt met een surprise-act. De organisatoren willen er niets over kwijt, het is supergeheim! Maar de acts van later op de avond zijn wel bekend en beloven zeer veel goeds. Niemand minder dan Marianne Weber zal haar opwachting maken. Maar ook de Feestpolitie, Alex en Trane met Tuite zullen het dak er af blazen, en dat in carnavalsstijl! Het tweede feest vindt plaats in de Blauwe Zaal. Daar wordt door Soos Satisfaction geheel in haar eigen traditie een “Back to…” party gehouden. Deze keer is dat natuurlijk Back to Carnaval! De zaal is vanaf 19.00 uur open en de toegang is gratis. Wees er wel op tijd bij, want vol is vol. En met deze keur aan artiesten zal dat zeker het geval worden! De organisatie verwacht u, in stijl, carnavelsk gekleed en goed gemutst!

Twee keer carnaval in Zandhazendurp